Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hoor jij bij die 31% die niet deelneemt aan bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker?

In 2022 nam 31% van de Molse inwoners niet deel aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Nochtans is vroegtijdige opsporing de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Molse lotgenoot Staf Van Genechten: “Laat je regelmatig controleren, dat bespaart je een hoop miserie!”.

Ben jij tussen 50 en 74 jaar en ontvang je elke 2 jaar van de Vlaamse overheid een uitnodigingsbrief met een stoelgangtest (afnameset)? De test thuis uitvoeren gaat snel en is gratis. Je ontvangt voor het eerst een uitnodiging als je 50 bent, telkens rond je verjaardag. Kijk op bevolkingsonderzoek.be voor meer info. Je vindt er ook een filmpje hoe de test juist in zijn werk gaat. Verzin geen excuses, maar doe de test!

Stoelgangtest

Met de stoelgangtest onderzoekt een labo of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn voorlopers van dikkedarmkanker. Tijdig opsporen is belangrijk. Bij een snelle vaststelling kan een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.

Dikkedarmscreening

De nieuwe cijfers uit het jaarrapport Bevolkingsonderzoeken 20 van het Centrum voor Kankeropsporing zijn bekend. Ook voor onze gemeente kennen we de dekkingsgraad. Mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar die 2-jaarlijks een stoelgangstaal laten nemen:

· 2020: 68,3 % -  2021: 68,6 % (Vlaanderen: 64,1 %) -  2022: 69 % (Vlaanderen: 64,2 %)

Ontdek hier hoe het onderzoek naar dikkedarmkanker verloopt.

Deelnemen aan bevolkingsonderzoek

Deelnemen aan het gratis bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker kan als je tot een bepaalde leeftijdsgroep behoort (tussen 50 en 74 jaar). Zodra je in aanmerking komt, ontvang je een uitnodigingsbrief met de stoelgangtest. Heb je vragen of twijfel je? Contacteer je huisarts of kijk op www.bevolkingsonderzoek.be voor meer informatie en filmpjes over het onderzoek.

Wanneer word ik uitgenodigd?

Iedereen wordt niet gelijktijdig uitgenodigd. Een goede spreiding zorgt immers voor een beter gebruik van de bestaande mogelijkheden voor verder onderzoek, zonder overbelasting. Je ontvangt voor het eerst een uitnodiging als je 50 bent, rond je verjaardag. Daarna volgt normaal om de 2 jaar een nieuwe uitnodiging.

· Als je meedoet, volgt 2 jaar na het resultaat van je vorige stoelgangtest een nieuwe uitnodiging.

· Als je niet meedoet, volgt 2 jaar na je vorige uitnodiging een nieuwe, opnieuw rond je verjaardag.

Sensibiliseringsacties

Logo Kempen ondersteunt de lokale besturen en organisaties die rond de bevolkingsonderzoeken naar kanker willen werken. Als Gezonde Gemeente willen we ook in onze gemeente via sensibiliseringsacties meer inwoners overtuigen om aan de bevolkingsonderzoeken deel te nemen. Samen gaan we voor een dekkingsgraad van 100%.

> Logo Kempen vzw, 014 44 08 34, info@logokempen.be

> www.bevolkingsonderzoek.be, 0800 60 160

Deel dit artikel